Optimalisatie van de actieradius van de elektrische fiets

De actieradius is een belangrijk selectiecriterium bij de aankoop van een e-bike of een elektrische retrofitaandrijving. Bij vergelijking van de gegevens van de fabrikant over de haalbare afstanden met elektrische ondersteuning vallen de sterk wisselende afstanden op. De grootste waarde geeft meestal de afstand aan die de fietser onder ideale omstandigheden zou kunnen afleggen. Aangezien echter veel factoren van invloed zijn op het energieverbruik, wordt meestal een lagere kilometerstand gegeven, waarbij al rekening wordt gehouden met enkele omstandigheden die het bereik verkleinen. Sommige factoren kunnen door de bestuurder zelf worden beïnvloed en zo ook het bereik vergroten. Andere zijn echter niet beïnvloedbaar, maar moeten in aanmerking worden genomen bij het plannen van de route, zodat er ook op de laatste kilometers ondersteuning beschikbaar is.

DEZE FACTOREN BEÏNVLOEDEN DE ACTIERADIUS

 

Ondersteuningsniveau

Hoe hoger de ondersteuningsmodus, hoe hoger het stroomverbruik en hoe lager het bereik.

Rijstijl

Je kunt energie besparen door optimaal gebruik te maken van de versnellingen. In een lager versnelling heb je minder vermogen nodig, de ondersteuning is lager en de aandrijving van de e-bike verbruikt minder energie.

Omgevingstemperatuur

Door de chemie in de accucellen kunnen moderne fietsaccu's bij koude buitentemperaturen minder energie afgeven en hebben daarom een korter bereik. Al bij temperaturen onder de 15°C werken de lithium-ionbatterijen niet optimaal, wat de accu capaciteit en actieradius negatief beïnvloedt.

Weer en gewicht

Naast de omgevingstemperatuur hebben de windomstandigheden ook een invloed op het bereik. Vanwege de sterke tegenwind moet er meer vermogen worden gebruikt tijdens het rijden. Bagage verhoogt het totale gewicht, wat ook meer vermogen vereist.

Technische staat van de elektrische fiets

Onvoldoende bandendruk verhoogt de rolweerstand. Een slepende rem of een slecht onderhouden ketting vermindert ook de actieradius van de elektrische fiets.

Accuniveau

De laadtoestand geeft de hoeveelheid elektrische energie aan die op dat moment in de accu is opgeslagen. Als de batterij niet volledig is opgeladen, wordt het maximale bereik natuurlijk kleiner.

Accucapaciteit

De accucapaciteit geeft aan hoeveel energie een volledig opgeladen accu kan leveren. Aangezien de capaciteit langzaam afneemt met het ouder worden van een batterij, neemt ook de hoeveelheid op te slaan energie af met een volledige lading.

Ritme

De Pendix motor ontwikkelt zijn optimale efficiëntie bij cadansfrequenties tussen 70 en 80 omwentelingen per minuut. In dit bereik wordt minder energie verbruikt voor dezelfde drijfkracht als bij een lagere trapfrequentie, waardoor een hoger bereik mogelijk is.

Aantal starts en stops

Net als bij een auto is er bij frequente starts en stops, meer energie nodig om te op te trekken, wat de actieradius beperkt.

Topografie

Er is bergop meer kracht en dus meer energie nodig dan bergaf. Hoe meer hellingen er op de route zijn, hoe hoger het energieverbruik.

Ondergrond

Een glad oppervlak zoals asfalt heeft een positief effect op het energieverbruik, in tegenstelling tot oneffen of zachte oppervlakken.

Fietstype

Een bakfiets heeft een hogere luchtweerstand en een hoger eigen gewicht dan bijvoorbeeld een racefiets. Als gevolg hiervan zal de actieradius lager liggen.

7 TIPS OM UW BEREIK TE VERBETEREN

Gebruik de verschillende ondersteuningsstanden!

Met de Pendix eDrive kun je de ondersteuningsniveaus individueel instellen en aanpassen aan het terrein. Als het bergachtig is, kun je het hoogste niveau kiezen, als het terrein vlak is, is een lager niveau vaak genoeg. Als je de fiets zonder trapondersteuning wilt gebruiken, kun je de Pendix eDrive uitschakelen en gebruiken als een conventionele fiets zonder merkbare trapweerstand.

Rij met een optimale cadans!

De Pendix eDrive heeft een optimaal rendement bij een trapfrequentie tussen 70 en 80 omwentelingen per minuut. Om jouw cadans te controleren, kunt je de gratis Pendix.bike PRO app gebruiken. Deze verbindt eenvoudig met de Pendix accu via Bluetooth. Naast vele andere functies is er ook de cadansdisplay (RPM). De app laat ook door middel van een pijl zien of je in het optimale bereik zit.

Werk met je versnellingen!

Stel je voor dat je met de auto in de derde versnelling vanuit stilstand vertrekt. Dit is vergelijkbaar met de elektrische fiets. Gebruik dus de versnellingen om energie te besparen, vooral bij het optrekken in een lagere versnelling.

Kies de optimale accucapaciteit!

U kunt kiezen tussen een 300 Wh accu met een bereik van 45-105 km en een 500 Wh batterij met 70-160 km bereik. Daarnaast zijn er verschillende pakketten, zoals de Pendix eDrive 1000, waarbij je twee 500 Wh accu's krijgt. Je kunt onze configurator gebruiken om een indicatie te krijgen welke accu het beste jouw afstanden. Beantwoord een paar vragen en aan het einde ontvang je een vrijblijvend productadvies.

Controleer de fiets regelmatig!

Naast een zesmaandelijkse controle van de fiets, controleer ook regelmatig de bandenspanning.

Verminder de weerstand!

Vooral bij sterke tegenwind is een gebogen zithouding aan te bevelen, voor een lagere aërodynamische weerstand tijdens het rijden.

Gebruik een beschermhoes voor jouw accu!

De lithium-ion-accu's werken optimaal bij temperaturen tussen de 20°C en 25°C. Met beschermhoezen of afdekkingen is de accu niet alleen beschermd tegen mechanische invloeden, maar ook langer beschermd tegen lage temperaturen.

Pendix Akku kann einfach über Drehrad bedient werden