Hier vindt u waardevolle informatie om uw weg naar het werk minder stressvol te maken.

MINDER STRESS EN BETER LEVEN - WOON-WERKVERKEER MET DE FIETS

Voor veel professionals is het een dagelijks ritueel op weg naar het werk: drukke straten, files, overvolle treinen en bussen. De meerderheid van de forensen ervaart  stress in het woon-werkverkeer, alhoewel ze niet eens 10 kilometer naar hun werkplek hoeven af te leggen. Maar het dagelijkse verkeer is niet alleen vervelend, het kan op de lange termijn zelfs ziekte veroorzaken.

De wegen slibben dicht!

Steeds meer mensen forensen naar hun werk. Daarnaast is er binnenstedelijk woon-werkverkeer in de grotere steden. De meerderheid van de forensen reist echter met de auto. Slechts een klein deel gebruikt het openbaar vervoer en een nog kleiner deel de fiets. Wat deze drukte betekent in de straten, ervaren forensen elke dag: files en vertragingen. 

DAGELIJKS WOON-WERKVERKEER IS PURE STRESS...

Vroeg opstaan, met de auto of de trein naar het werk en 's avonds weer terug - dat is voor veel forensen dagelijkse kost. Dit kan voor heel wat spanning zorgen. De levenskwaliteit en zelfs de gezondheid kunnen eronder lijden, vooral over langere afstanden. Uit onderzoek is gebleken dat veel pendelaars zich gestresst voelen bij een dagelijkse rijtijd van 20 minuten per rit. De belasting neemt toe met de lengte en duur van de rit.

Stress wordt veroorzaakt door een gevoel van passiviteit en machteloosheid ten opzichte van externe omstandigheden die niet beïnvloedbaar zijn, zoals files of vertraagde treinen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen directe en indirecte stress in de stressfactoren van forensen.

Acute en directe stress wordt veroorzaakt door:

  • Verkeersverstoringen zoals files en wegwerkzaamheden
  • Parkeerplaats zoeken voor en na het werk
  • Vertragingen en annuleringen van openbaar vervoer
  • Hittestress in auto's, treinen en bussen op warme zomerdagen
  • Angst voor een verhoogd risico op verkoudheid in het openbaar vervoer tijdens de wintermaanden
  • Geluid en krapte in het openbaar vervoer of in de auto
  • Angst voor vertragingen op het werk
  • Gevoel van tijdverlies in de auto, trein en bus
  • Gebrek aan tijd voor familie, recreatie, sport en ontspanning

Indirecte belastingen, die steeds vaker voorkomen bij forensen:

  • Gebrek aan beweging en overgewicht
  • Hoge bloeddruk als gevolg van langdurige stress
  • Rugpijn door langdurig zitten
  • Hoofdpijn door slechte lucht
  • Gebrek aan slaap als gevolg van vroeg opstaan
  • Uitputting en slaapstoornissen als gevolg van voortdurende stress

Verschillende studies over de mentale en fysieke gezondheid van forensen hebben ook aangetoond dat de algemene arbeidstevredenheid afneemt en het ziekteverzuim toeneemt.

FIETSERS ZIJN TEVREDEN FORENSEN...

Uit onderzoek blijkt dat fietsers de meest tevreden forensen zijn. Daar zijn een aantal redenen voor:

  • Meer zelfbeschikking: fietsers bewegen met veel meer zelfbeschikkingsrecht dan auto- en trein reizigers. Ze zijn niet overgeleverd aan de vertrektijden of vertragingen van het openbaar vervoer en rijden gewoon langs de dagelijkse files.
  • Rijden met verstand: De reis naar het werk wordt niet gezien als tijdverlies, maar als een persoonlijke time-out en een gemakkelijke manier om fit te blijven door meer te bewegen.
  • Meer welzijn: Het is bewezen dat dagelijkse beweging in de frisse lucht gelukshormonen vrijmaakt - ongeacht het weer. De huid wordt voorzien van bloed en de zintuigen worden geprikkeld, waardoor je wakker blijft en meer in balans bent.
  • Betere gezondheid: Fietsen is een optimale cardiovasculaire training. Vooral de oscillatie met elektrische aandrijving, omdat de pulsfrequentie op een optimaal niveau blijft. Lees hier meer.
  • Bespaar kosten en ontlast het milieu: woon-werkverkeer per fiets vermindert niet alleen de CO2-uitstoot, maar bespaart ook de kosten voor het dagelijkse woon-werkverkeer - voor reizen van 10 kilometer alleen al komt dit neer op een besparing van ongeveer 600 euro per jaar aan brandstofkosten. 

OVERSTAP NAAR DE FIETS

In Nederland reist ongeveer 25% van de werknemers dagelijks naar het werk. Het overstappen op de fiets is bijzonder geschikt voor kortere afstanden. Veel 'overstappers' melden dat het hen in het begin veel moeite heeft gekost om de auto te laten staan en de fiets te pakken - vooral bij slecht weer. Maar na een korte periode konden ze zich niet langer voorstellen dat ze op een andere manier naar hun werk konden forensen.

Onze tips voor de overstap naar de fiets:

  • Langzaam beginnen: De beste manier is om te beginnen met een vaste dag in de week en dan geleidelijk te verhogen naar meerdere dagen.
  • De juiste uitrusting: De juiste basisuitrusting bestaat vooral uit fietstassen, zodat je onderweg naar het werk boodschappen kunt doen zonder de rug te belasten.
  • Maak het weerbestendig: Weerbestendige kleding voor regen-, wind- en koude dagen is een van de belangrijke basisprincipes, zodat kleine regenbuien of temperatuurdalingen het rijplezier niet verminderen.
  • Profiteer van subsidies en fiscale voordelen: Sinds enkele jaren zijn woon-werk fietsen fiscaal aftrekbaar. In sommige steden zijn er ook subsidies voor de aankoop van fietsen.

EENVOUDIG OVERSTAPPEN NAAR E-AANDRIJVING

Nog gemakkelijker is het dagelijks fietsen met trapondersteuning. Hier zijn slechts een paar redenen om op een e-bike te fietsen:

Snellere en langere afstanden: Met de e-drive kun je zonder problemen en met weinig moeite 25 km/u bereiken - dus ook langere afstanden kun je met de fiets elke dag gemakkelijk afleggen.

Rugwindje op hellingen: Als de dagelijkse route ook heuvels kent, worden deze dankzij de trapondersteuning geen grote uitdaging. Met de e-drive kun je zelfstandig rijden en dus zonder moeite elke heuvel nemen.

Fris aankomen op je bestemming: Waar velen voor vrezen, onderweg naar het werk, hoeft juist niet op een e-bike: bezweet aankomen. Het gemak waarmee je op de fiets kunt stappen, vermindert de noodzaak voor je lichaam om af te koelen na het zweten - dit maakt het fietsen zowel in de zomer als in de winter een stuk aangenamer. Toch blijft rijden met elektrische aandrijving een perfecte cardiovasculaire training!

Je hoeft niet eens een nieuwe fiets te kopen om met elektrische aandrijving te kunnen fietsen, want met de Pendix eDrive kan bijna elke fiets eenvoudig worden aangepast. Zo kun je je bestaande fiets gebruiken en er een eBike van maken. Er zijn maar weinig installatievereisten voor onze aandrijving. Afhankelijk van de afstand die je aflegt, kunt je kiezen tussen een kleine accu (300Wh) of een grote accu (500Wh). Onze configurator zal je vertellen welke Pendix producten het beste bij je passen, want ook andere factoren spelen een rol in het assortiment van de Pendix eDrive.